top of page

Zuurkoolsoep

Bijgewerkt op: 10 nov. 2022

Zuurkoolsoep

Gepubliceerd op: 10 juni 2017

Natuurlijk was het even wennen toen ik in de spiegel keek. Die rode bril, de zwarte snor en dat kleine baardje. Toch moest ik nu doorzetten. Want als je het dorp waarover je schrijft echt goed wilt leren kennen dan is dit volgens mij de enige manier. Vermomd en in mijn eentje liep ik even later over de Dorpsstraat, op weg naar het restaurant. Nu kon ik in alle rust, zonder dat bekenden mij zouden herkennen, de beelden en indrukken tot mij nemen. Tijdens de wandeling had ik mezelf een Brabants accent aangemeten om mijn gedaantewisseling te perfectioneren. Bij binnenkomst in het restaurant nam ik plaats op mijn gereserveerde plek aan het raam en bestelde een rode wijn. Ik was zenuwachtig. Tijdens het bestellen merkte ik dat mijn Brabantse tongval nog niet optimaal was. Even later kwam de ober de rode wijn brengen en raadde mij de zuurkoolsoep aan. Volgens hem een echte aanrader voor toeristen. Prima idee. Ik werd wat rustiger en nam een slokje wijn.


De zuurkoolsoep werd geserveerd. Hij was goed gebonden, de spekjes waren prima van formaat en in voldoende mate aanwezig. Toen ik de eerste lepel tot mij nam proefde ik een hemelse verwennerij die ver boven het restaurant en dit moment uitsteeg. Echter, een seconde later landde ik alweer hard op aarde, naast mijn tafel stond een oud klasgenoot van me die mij recht aankeek. Pijlsnel schoof ik mijn stoel naar achteren en nam afstand. Ik voelde aan mijn snor en baardje. Puur uit nieuwsgierigheid vroeg hij me of de zuurkoolsoep lekker was. In een zojuist geboren dialect, noem het een kruising tussen West-Fries en Brabants gebrabbel, vertelde ik hem dat de zuurkoolsoep heerlijk was. Gelukkig had hij me niet herkend en bedankte me voor het antwoord. De rest van de avond verliep uitstekend, vele nieuwe beelden en indrukken kwamen voorbij.


's Morgens werd ik wakker met mijn zwarte snor nog op. Mijn gedachten gingen terug naar het culinaire hoogtepunt van de vorige avond. Ik besloot om de klantvriendelijkheid van het restaurant nog even te testen. In een mail vol met complimenten over de zuurkoolsoep vroeg ik of het mogelijk was om het recept te krijgen. Een uurtje later zat deze in mijn mailbox. Naar goed Brabants gebruik heb ik zeven heerlijke nachten met het recept onder mijn kussen geslapen. Nagenietend van een bijzondere avond en een goede zuurkoolsoep. Wat zeg ik, een keigoede zuurkoolsoep!


Tom Schotten
52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page