top of page

Topjaar

Bijgewerkt op: 10 nov. 2022

Topjaar

Gepubliceerd op: 8 december 2017

Naast me staat een oude man op klompen met een sigaar in zijn mond. We bevinden ons op de Langedijker brug met het mooiste uitzicht van de wereld. Uitzicht op historische koolschuren, grenzend aan een sloot die stroomt achter de Dorpsstraat. Een sloot waar vroeger tientallen tuinders overheen voeren, op weg naar hun eilandje, de groenteveiling of naar huis. Een paar keer per jaar ontmoet ik deze voormalige kooltuinder hier op deze plek. Ondanks dat we elkaar nauwelijks kennen ben ik blij met hem. Want oude mannen op klompen vertellen mooie verhalen. Nooit vraag ik hem iets. Altijd begint hij gewoon te vertellen. Zo ook vandaag.


De winter van 1963. Om de barre omstandigheden van toen te visualiseren slaat hij een paar keer hard met zijn handen op zijn rug. Steenkoud. Vele oogsten in Europa waren kapotgevroren en bijna niemand had nog kool. Langedijk had dat nog wel. De vraag nam toe. Het aanbod nam af. De Langedijker kool werd duurder en duurder, de koolschuren lagen vol met goud. Glimlachend kijkt hij naar een koolschuur en zegt even niets. Spoorwagens vol met peperdure kool werden opgehaald in Langedijk om Europa te voorzien van voedsel. Toen op een avond de betaalmeester bij hem langskwam met een grote zak vol met geld werd het topjaar 1963 pas echt beloond. Zijn kinderen kregen allemaal een tweedehands fiets, zijn vrouw gaf hij een doos chocolade en een mooie ring. Ik zie dat deze herinnering hem in zijn kracht zet, hij staat sterk op zijn benen en balt af en toe zijn vuisten. Zijn ogen zijn groot, zijn stem is krachtig en zijn lach is aanstekelijk.


Als hij zijn verhaal verteld heeft blaast hij een wolk sigarenrook de lucht in. De rook kringelt prachtig boven de brug. Oude mannen met klompen en een sigaar, laat ze altijd bestaan . . .


Tom Schotten
15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page