top of page

Pret in de polder

Bijgewerkt op: 10 nov. 2022

Pret in de Polder

Gepubliceerd op: 23 februari 2018

Een groep Japanners betreedt de veilingzaal van de Broekerveiling. Ik zit aan de linkerkant van de zaal, in het midden stroomt water en rechts neemt de groep plaats. Onafgebroken nemen ze foto´s. Selfiesticks, mobiele telefoons en fotocamera´s; alles wordt ingezet om maar zoveel mogelijk vast te leggen. Een wat oudere Japanner met een heuptas is overduidelijk de reisleider. Nadat hij zojuist de groep de bankjes in heeft geloodst, maant hij ze nu om stil te zijn. De veiling begint.


boten wordt geveild. De Japanners kijken hun ogen uit en ratelen aan één stuk door. Als de volgende schuit binnenvaart met een volle lading kool geeft de reisleider instructies aan de groep. Allemaal brengen ze hun duim naar de knop om mee te kunnen bieden. De klok begint te draaien. Een Japanse vrouw drukt als eerste in de zaal op de knop, er klinkt gejuich vanuit de groep. De veilingmeester wijst naar de vrouw en geeft in het Engels aan dat ze de hele schuit vol kool heeft gekocht. De reisleider trekt wit weg en ze hebben niet door dat de veilingmeester een grap maakt. De paniek slaat toe. Als een groep mieren krioelen ze wild door elkaar, met de reisleider als panikerend middelpunt. Een boot vol met Langedijker kool kopen, dat stond niet op het programma van vandaag. De veilingmeester loopt naar de reisleider en vertelt hem in Engelse blokletters dat de vrouw slechts één kool heeft gekocht. De man schiet in een Japanse schaterlach en kan niet meer stoppen. De rest van de groep begint ook te lachen en niet veel later ligt de hele zaal in een deuk.


De veiling is afgelopen en de groep Japanners staat voor de ingang van de Broekerveiling. Tijd voor de groepsfoto. In het midden van de groep staat de vrouw die zojuist als eerste heeft gedrukt, vol trots heeft ze de kool in haar handen. Geheel in stijl gaan even later tientallen camera’s op de zelfontspanner af en hebben ze opnieuw weer de grootste pret. Pret in de polder.


Tom Schotten


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page